Gevşeme Tekniği

gevseme-teknigi

Gün içerisinde yaşadığımız gerginlikler hem zihnimizde hem de vücudumuzda zararlı etkiler oluşturur. Dolayısıyla stres ile birlikte belirli fizyolojik belirtiler ortaya çıkar. Gevşeme eğitimi insanlara günlük yaşamın yarattığı stresle mücadele etmeyi öğretmek amacıyla gittikçe daha sık kullanılan bir yöntem haline gelmiştir.

Gevşeme eğitiminin uyku problemlerinin azalması, kan basıncının düşmesi, endişenin azalması ve dürtüsel davranışın azaltılması gibi sayısız potansiyel faydası vardır. Bunlara ek olarak psikoterapi alanında, panik atak, anksiyete, stres ve diğer kaygı bozuklukları ile baş etmede sıklıkla kullanılan tekniklerden  de biri olmuştur.

Gevşeme egzersizleri hastanın belirtilerine odaklanıp , fizyolojik belirtilerini kendisinin de denetleyebileceğini göstermek açısından önemlidir. Araştırmalar pek çok danışanda gevşeme tekniğini öğrenmenin fayda sağladığını göstermiştir. Çünkü gevşeme teknikleri sadece belirtilere odaklanmakla kalmayıp, kişinin kendine özgü anksiyete belirtilerini tanıyarak, bu belirtileri günlük yaşamlarında gevşemelerini sağlayacak bir ipucu olarak kullanmalarının öğretildiği uygulamalı bir teknik olarak tanımlanabilmektedir. Burada tüm tekniklerde olduğu gibi, danışanların gevşemeyi deneyimlemesi için gayret etmesi önemlidir. Kasları gevşetme, imgeleme ve kontrollü nefes alma, stres azaltmada ve terapide kullanılacak gevşeme teknikleri arasındadır. Bu yöntemler bireyin rahatlamasını sağlamak ve stres ile başa çıkma stratejileri öğretmek için diğer bilişsel davranışçı terapi teknikleri ile birlikte kullanılabilir . Çünkü gevşeme tekniğinin uygulamada da bireye bilişsel bir etkisi mevcuttur. Birey öğrendiği gevşeme yöntemleri ile belirtilerini değerlendirme, sorunlarla karşılaşma, stres ile başa çıkma stratejilerinde alternatif düşünce geliştirmeyi öğrenmiş olur.

Peki ya araştırmalar ne diyor ?

Yapılan beyin görüntüleme çalışmaları, yüksek düzeyde kaygının bireylerin parasempatik sinir sisteminin duyarlılığını ve işlevini azalttığını göstermiştir. Parasempatik sinir sistemi rahatlama, sakinleşme duygularından sorumlu olan merkezi sinir sistemimizin bir bölümüdür. Araştırmalar, zaman içerisinde düzenli olarak gevşeme egzersizlerine katılan/uygulayan insanların normal parasempatik sinir sisteminin işleyişini geri kazanabildiklerini göstermiştir.

 

Kaynaklar

Boyacıoğlu-Soygüt G. Davranışsal ve biliş sel-davranışsal tedavilerin yaygın kaygı bozukluğu üzerindeki etkilerini inceleyen araştırmalara ilişkin bir gözden geçirme. 3P Dergisi 1993; 1: 136-46.

Beck, J., (2015). Bilişsel Davranışçı Terapi: Temelleri ve Ötesi, 2. Baskı, Nobel Yayınevi

https://www.rogelcancercenter.org/breaking-habits-beating-us/learning-relax