Seans süreleri ne kadardır?
Seans sürelerimiz 50 dakikadır.
Seans sürelerimiz 50 dakikadır.
Bu kavram günümüzde ne yazık ki yanlış kullanılmaktadır, çocuk psikoloğu ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Pedagog kelime anlamı ile çocuklara eğitim veren kişidir. Ancak Türkiye’de pedagoji bölümü 1982’de yürürlüğe giren kanun ile kapatılmıştır. Dolayısıyla ülkemizde uzun zamandır yeni uzman pedagog yetişmemektedir. Çocuklara terapi veya psikolojik danışmanlık yapan kişiler çocuk alanında uzmanlaşmış, klinik psikologlardır.
İlaç tedavisi sadece tıp fakültesini bitirmiş doktorlar tarafından uygulanmaktadır. Kurumumuz bünyesindeki psikologlar ilaç yazmamaktadır. Ancak, kurumumuzda danışanların en yüksek yararı almaları amaçlanarak bazı durumlarda (uzmanlık alanları danışanın sorununa uygun olmadığında, farklı bir uzmanlık alanından destek alınması gerekli görüldüğünde, terapi desteğinden önce psikofarmakolojik desteğin alınması elzem görüldüğünde vb.) farklı uzmanlara ya da merkezlere yönlendirmeler yapılmaktadır.
Psikoterapi tek seansta fayda sağlayan bir süreç değildir. İlk birkaç seansta amaç kişiyi tanımak, sorunlarını ve kaynaklarını çözümlemek, birlikte terapinin gidişatına yönelik bir yol haritası belirlemektir. Psikolog, belirli sorunlara ‘yol gösteren’ veya ‘akıl veren’ kişi değil, bireylerin kendilerini ve sorunlarını keşif dönemlerinde onlara destek sağlayan kişidir. Bu nedenle tek seansta çözüm beklemek doğru değildir.
Süreç, size ve uzmanın terapi yöntemine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Her bireyin sorunu, bununla başa çıkma yöntemi ve kaynakları özeldir, bu nedenle çözüm süreci de farklı ilerlemektedir. Bu nedenle size daha sizi tanımadan belirli bir seansta kesin çözüm vaat eden kişilere gitmemeniz gerekmektedir. İlk görüşme sonunda uzmanımız ile süreç hakkında konuşarak bir fikir edinmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Standart seans aralığı haftada birdir. Ancak kullanılan yönteme bağlı olarak bu durum değişkenlik gösterebilir. Bu konuyu ilk seans sonunda psikoloğunuz ile birlikte terapi sürecini aksatmayacak ve sizi de ekonomik açıdan sıkıntıya sokmayacak bir şekilde belirlemeniz gerekebilir. Seansların ilerlemesini takriben gelişiminize bağlı olarak seans aralıkları terapistiniz ile birlikte alacağınız karar doğrultusunda değişebilir.
Öncelikle terapiye gideceğiniz kişinin mutlaka ‘psikoloji’ bölümü mezunu, uzmanlığını tamamlamış biri olması gerekmektedir. Alanında gerekli eğitimleri almış ve sizin gelme sebebiniz olan konu ile ilgileniyor olan birini seçmeniz önerilir.
Psikologlar etik kurallar gereğince danışanlarına ilişkin özel bilgileri korumak sorumluluğu taşırlar. Dolayısıyla seanslar esnasında ve danışma sürecinde paylaşacağınız tüm bilgiler gizlidir. Belli bir güven ortamında edinilen bilgiler ancak uzmanın kendisi ve/veya toplum için bir tehlike arz ettiğinde, gerekli önlemler alındıktan sonra ve danışanların bilgisi dahilinde ilgili kişilere aktarılır. Bunun dışında gizliliğin ihlali asla söz konusu değildir.
Terapi, psikolog ve danışan ile birlikte yürütülen bir süreçtir. Gelişime, değişime ve ilerlemeye karar verecek olan da bu iki tarafın ortak paydasıdır. Bu sorunun net bir cevabı olmadığı gibi, hazır olduğunuzda terapistiniz ile konuşarak bitiş süresine karar vermeniz gerekmektedir.