Bu yazımızda Panik Atak Nedir? Panik Atak Neden Olur? soruları başta olmak üzere panik atak ile ilgili birçok soruya cevap vermiş olacağız. Panik atak günümüzde oldukça fazla sayıda kişinin muzdarip olduğu psikolojik bir sorundur. İnsanlar sıklıkla panik atak nedir, panik atak neden olur, panik atak belirtileri nedir, panik atak tedavisi nasıl olur gibi soruların cevaplarını araştırmakta ve panik atak için çözüm arayışlarına girmektedirler. Öncelikle Panik Atak Nedir? Panik Atak Neden Olur? sorularıyla başlayalım ve ardından Panik Atak Belirtileri ve Panik Atak Tedavisi ile devam edelim.
Panik Atak Nedir? Panik Atak Neden Olur?
Panik atak, kişide bir dizi bedensel belirtiyle kendini gösteren, bu bedensel panik atak belirtilerine eşlik eden olumsuz otomatik düşünceler ile seyreden bir psikolojik bozukluktur. Panik atak, beklenmedik ve aniden ortaya çıkan ve kişide yoğun bir şekilde korku, kaygı ve panik duygusu yaratan bir durumdur.
Panik Atak Neden Olur?
İnsanların en çok merak ettiği soruların arasında panik atak neden olur sorusu gelmektedir. İnsanlar sıklıkla neden başlarına böyle panik atak belirtileri geldiğini merak ederler.
Panik atak neden olur sorusunun cevabında bazı kolaylaştırıcı faktörler göze çarpar:
- Kalıtımsal faktörler: Eğer ailenizde panik atak belirtilerine sahip olan kişiler varsa genetik olarak bu durumun sizde de olma ihtimali yükselir. Panik atak neden olur diye düşünürken ailenizdeki üyeleri de gözden geçirebilirsiniz.
- Bazı kişilik özellikleri: Çekingen, borderline ve obsesif kompülsif kişilik özelliklerine sahip insanlarda panik atak belirtilerine daha sık rastlanır.
- Travmatik yaşantılar
Panik Atak Nedir? Belirtileri Nelerdir?
- Şiddetli kalp atışı,
- Nefes alış verişinde artış,
- Kalp sıkışması hissi, göğüs ağrısı
- Titreme,
- Uyuşma,
- Baş dönmesi,
- Kontrolü kaybetme ya da ölme korkusu,
- Mide bulantısı,
- Nefes almada güçlük,
- Üşüme ya da terleme,
- Vücudunun dışında hissetme gibi panik atak belirtileri ortaya çıkar.
Panik atak neden olur sorusunun karşılığı olarak ortaya çıkan bu panik atak belirtileri arasında panik atak yaşayan kişilerin en çok rahatsızlık duyduğu, şiddetli bir biçimde artan kalp atışının ve göğüsteki sıkışma hissinin yarattığı “Kalp krizi geçiriyorum” ya da “Ölüyorum” düşüncesidir. Panik atak yaşayan kişiler bu nedenle, yaşadıkları bu deneyim ile sıklıkla hastanelerin acil servislerine ve kardiyoloji birimlerine başvurma eğilimi göstermektedirler. Panik atak belirtileri yaşayan bir kişiye panik atak nasıl olur sorusunu sorduğumuzda sıklıkla verilen cevaplar “Kalp krizi geçiriyormuşum gibi hissettim” ya da “Öleceğimi düşündüm” olur.
Panik Atak Tedavisi Nasıl Olur?
Panik atak yaşayan kişiler için kritik önem taşıyan sorular, panik atak tedavisi var mı ve panik atak tedavisi nasıl olur sorularıdır. Panik atak tedavisinden söz ederken iki ana faktöre odaklanmak gerekir:
- Terapi
Panik atak belirtileri yaşayan kişiler için panik atak tedavisi sürecinde öncelikle terapi sürecine başlamak, panik atak konusu ile çalışan bir uzman psikologdan psikolojik destek almak oldukça önemlidir. Panik atak tedavi sürecinde alınan terapi sayesinde panik atak yaşayan kişi, panik atak neden olur sorusunun cevabını bulmakta, panik atak belirtilerini anlamakta ve bu belirtiler geldiğinde daha sağlıklı bir değerlendirme süreci yapmayı öğrenmektedir. Terapi sürecinde şiddetli kalp atışı, nefes darlığı, baş dönmesi, titreme, uyuşma gibi bedensel belirtilerini anlamlandırmayı ve bu belirtiler geldiğinde olumsuz otomatik düşüncelere kapılmamayı öğrenerek alternatif bir düşünce sistemi oluşturur. Böylece panik atak tedavisi başarıya ulaşmış olur.
Terapi sayesinde birçok panik atak yaşayan kişi, panik ataktan kurtulabilmekte, stres verici yaşam olaylarında kaygısını yönetmeyi öğrenerek panik atak belirtilerini yatıştırarak panik atak tedavisini başarıyla tamamlayabilmektedir.
- İlaç Tedavisi
Panik atak tedavisinin önemli bir basamağı da ilaç tedavisidir. Panik atakta ilaç tedavisi gerekli midir sorusu için verilebilecek cevap her zaman gerekli olmadığıdır. Ancak panik atakta ilaç tedavisi olup olmayacağına karar vermek için panik atak konusu ile çalışan psikolog ve psikiyatristin iş birliğine ihtiyaç vardır. Panik atak ilaç tedavisini düzenleyecek kişi psikiyatristtir. Panik atakta ilaç tedavisi oldukça işe yaramaktadır ve ilaç tedavisinde kullanılabilecek bir çok ilaç seçeneği bulunmaktadır.
Panik atak tedavisinde en etkili ve hızlı çözüm ise panik atakta terapi almak ve panik atak ilaç tedavisini bir arada kullanmaktır. İlaç ve terapi seçeneklerinin bir arada kullanıldığı kombine panik atak tedavisi yöntemleri en etkili sonucu vermektedir.
Panik atakla ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız websitemizde yer alan paniği ve kaygıyı anlamak adlı yazımızı da okuyabilirsiniz.