Depresyon Nedir? Depresyonun Belirtileri ve Depresyonun Tedavisi

Depresyon Nedir Kimlerde Görülür

Günümüz dünyasında artan rekabet, sorunlar, krizler, çatışmalar insan hayatının işleyişinde olumsuz birçok soruna neden olurken ruhsal anlamda da sorunlara ve çöküşlere neden olmaktadır. Depresyon da bu sorunların arasında önde gelen olumsuz bir psikolojik durumdur. Bu nedenle bu yazımızda insanların bu kadar sık karşılaştığı bir psikolojik durum olan depresyon ile bilgiler vermeye çalışacağız. Sırasıyla depresyon nedir, depresyon kimlerde görülür, depresyonun hangi yaşlarda görülür, depresyonun nedenleri nelerdir, depresyonun belirtileri nelerdir, depresyon kişinin hayatını nasıl etkiler ve depresyon tedavisi ile ilgili merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Depresyon Nedir?

 Depresyon nedir diye bakacak olursak karşımıza çıkan tarif, sürekli olarak üzüntü yaşama ve daha önceden yapılan aktivitelere ilişkin ilgi kaybı, düşünce sisteminin değişmesi ve kişini kendine, çevresine ve dış dünyaya ilişkin daha olumsuz düşüncelere sahip olması, kişinin davranışlarının olumsuz yönde etkilenmesi ile ortaya çıkan duygu durum bozukluğu şeklinde olur. Depresyon ciddiye alınması gereken, toplumda yaygın bir biçimde görülen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Depresyon Nedir ve Kimlerde Görülür?

Depresyon kimlerde görülür sorusunun cevabına gelirsek, genellikle 20’li veya 30’lu yaşlarda başladığı ancak depresyonun her yaşta ortaya çıkabildiğini görürüz. Cinsiyet farkına göre depresyon kimlerde görülür diye soracak olursak da erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülen bir hastalık olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalar depresyonun kısmi olarak 3 yaş veya 5 yaş gibi küçük yaştaki çocuklarda da olabileceğini göstermiştir.

 Depresyon Nedenleri Nelerdir?

 Hayatlarının bir döneminde depresyon yaşamış kişiler için en çok merak edilen sorulardan biri bu durumun neden başlarına geldiği ve depresyonun nedenleri hakkında olmaktadır. Bu kişiler sürekli olarak depresyonun nedenleri nelerdir diye araştırmalara girişmekte ve başlarına gelen bu durumu anlamlandırmaya çalışmaktadırlar. Depresyonun nedenleri olarak sayabileceğimiz faktörler aşağıda yer almaktadır.

  • Genetik yatkınlık
  • Kişilik yapısı
  • Erken dönemde anne ve baba kaybı
  • Sosyoekonomik düzey düşüklüğü
  • Çocukluk dönemi travmaları
  • Hastalıklar ve bazı ilaçlar
  • İşsizlik, iş kaybı
  • Madde ve alkol kullanımı

Depresyon Belirtileri 

 Bir kişinin depresyon yaşayıp yaşamadığını anlamak için öncelikleri depresyon belirtilerine sahip olup olmadığına bakmamız gerekir. Bunu yapabilmek için birçok insanın merak ettiği depresyon belirtileri nelerdir sorusunu cevaplamak oldukça önemlidir. Aşağıda depresyon belirtileri yer almaktadır:

  • Depresif hissetme
  • Odaklanma ve konsantrasyonda güçlük yaşama
  • Günlük aktivitelere duyulan ilgisizlik
  • Belirgin bir biçimde görülen uykusuzluk hali ya da aşırı uyuma
  • Kiloda artış ya da azalış
  • Ölüm ve intihar düşüncesine sahip olma

 

Eğer son iki haftadır bu depresyon belirtilerini yaşıyorsanız profesyonel bir değerlendirme ve yardım için bir psikoloğa ya da psikiyatriste başvurmanız gerekir.

Depresyon kişinin hayatını nasıl etkiler? 

Depresyon söz konusu olduğunda bilinmesi gereken önemli konulardan biri de depresyon kişinin hayatını nasıl etkiler sorudur. Depresyon yaşayan birçok kişi depresyonun kendilerini eskisinden daha farklı birine dönüştürdüğünün farkındadır ancak depresyon kişinin hayatını nasıl etkiler sorusunun bilimsel açıdan karşılığını bilememektedir. Bu nedenle yazının bu kısmında bu konuya açıklama getirmeye çalışacağız.

Depresyon bir duygu durum bozukluğudur. Depresyon, ruhsal durum ve beden arasındaki dengeyi bozar. Bozulan bu denge kişiyi hem psikolojik olarak hem de bedensel olarak olumsuz düşüncelere, duygulara ve olumsuz davranışlara sevk eder. Kişi depresyon yaşarken günlük rutin işlerine bile ilgisiz, tahammülsüz, isteksiz olmaya başlar. Depresyon yaşayan kişi eskisine göre daha çabuk öfkelenir ve ani öfke patlamaları yaşayabilir. Bütün bu sonuçlar kişinin aile hayatına, iş hayatına, sosyal hayatına ve ilişkilerine olumsuz yönde etki edebilir.

Depresyon yaşayan kişiler en fazla risk oluşturan durum ise, ölüm ve intihar düşüncesine sahip olmalarıdır. Bu nedenle eğer depresyon yaşadığınızı düşünüyorsanız ve depresyonun hayatınızı etkilediğini düşünüyorsanız gecikmeden bir uzmandan yardım almanızı öneririz.

 Depresyonun Tedavisi nasıl olur?

Elbette bir psikolojik sorun söz konusu olduğundan en çok merak edilen konu tedavi ile ilgili olmaktadır. Bu nedenle depresyon tedavisi nasıl olur sorusu sıklıkla sorulmakta ve araştırılmaktadır. Depresyon tedavisinden söz edecek olursak öncelikle depresyon türü ve süresini göz önünde bulundurmak ve kişiye ve depresyonun seyrine göre değişen depresyon tedavisi yöntemlerini seçmek gerekecektir. Depresyon tedavisi nasıl olur diye sorulduğunda tartışmasız ilk verilen cevap psikoterapi olacaktır. Hafif şiddetteki depresyon türlerinde sadece depresyon tedavisi olarak sadece psikoterapi yeterli olabilir. Orta şiddetteki depresyon türlerinde depresyon tedavisi olarak psikoterapinin yanında eş zamanlı olarak ilaç tedavisi de kullanılabilir. Ağır depresyon durumlarında hasta hastaneye yatırılabilir ve yoğun bireysel terapi ve medikal tedavilerin birlikte uygulandığı bir depresyon tedavisi uygulanabilir.

Depresyonla ilgili daha fazla bilgi almak için sitemizdeki ilgili diğer makaleleri okuyabilirsiniz.